<link rel='stylesheet' id='wp-block-library-css' href='https://vaartuighuren.nl/wp-includes/css/dist/block-library/style.min.css?ver=6497715b5c9d02ae382adb20d0d7d9f5' media='all' />

Inloggen

Breed aanbod vaartuigen in heel Nederland
Unieke zoekfunctie met interactieve kaart
Genieten van waterrijke steden en natuur

Verken Leeuwarden vanaf het water: Varen en bezienswaardigheden in de Friese hoofdstad

Leeuwarden, de bruisende hoofdstad van Friesland, is een stad die rijk is aan geschiedenis, cultuur en prachtige waterwegen. Met zijn historische grachten, levendige binnenstad en vele bezienswaardigheden biedt Leeuwarden een unieke ervaring voor zowel varende als landgebonden bezoekers. Leeuwarden, Ljouwert in het Fries, is een stad vol charme, geschiedenis en waterwegen die wachten om ontdekt te worden. Stap aan boord van een boot en verken de stad vanaf het water, terwijl je geniet van de prachtige grachten en bruggen. Vergeet ook niet om enkele van de opmerkelijke bezienswaardigheden in Leeuwarden zelf te bezoeken. Leeuwarden biedt een perfecte mix van cultuur, geschiedenis en natuurlijke schoonheid om van te genieten tijdens je vaaravontuur.

Varen in Leeuwarden

Leeuwarden heeft een uitgebreid netwerk van grachten en kanalen die perfect zijn om per boot te verkennen. Huur een boot of neem deel aan een rondvaart en ontdek de stad vanaf het water. Vaar langs prachtige historische gebouwen, charmante bruggen en levendige terrassen. Geniet van de ontspannen sfeer en het unieke perspectief dat varen door de grachten biedt.

Leeuwarden heeft een bijzondere band met de Elfstedentocht, de legendarische schaatstocht die langs elf Friese steden voert. Als start- en finishplaats van de tocht is Leeuwarden het epicentrum van deze historische gebeurtenis. Vaar ook over de Bonkevaart onder de finishboog van de Elfstedentoch door, welke de iconische vorm heeft van het Elfstedenkruisje.

Bezienswaardigheden in Leeuwarden

Naast het varen biedt Leeuwarden ook een scala aan bezienswaardigheden die je niet mag missen. Hier zijn enkele hoogtepunten om te verkennen tijdens je bezoek aan deze historische stad.

Elfstedentocht

Hoewel de Elfstedentocht een zeldzaam evenement is dat alleen plaatsvindt bij extreem winterweer, blijft het een iconisch evenement in Friesland. Duizenden schaatsers trotseren de 200 kilometer lange tocht langs de elf historische steden, waaronder Leeuwarden.

Fries Museum

Het Fries Museum is een modern museum dat de rijke geschiedenis en cultuur van Friesland tentoonstelt. Ontdek de diverse collecties, variërend van archeologische vondsten tot moderne kunstwerken. Het museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen die een breed scala aan onderwerpen en artistieke stijlen omvatten. Leer meer over de Friese cultuur, kunst en geschiedenis tijdens een bezoek aan dit indrukwekkende museum.

Oldehove

De Oldehove is een iconische scheve toren die het symbool van Leeuwarden is geworden. Beklim de 183 treden naar de top van de toren en word beloond met een panoramisch uitzicht over de stad. Leer meer over de geschiedenis van de toren en ontdek waarom deze scheef staat. Een bezoek aan de Oldehove is een must voor geschiedenisliefhebbers en biedt een unieke ervaring in het hart van de stad.

Keramiekmuseum Princessehof

Het Keramiekmuseum Princessehof is gevestigd in een prachtig 18e-eeuws paleis en herbergt een uitgebreide collectie keramiek en porselein uit verschillende culturen en tijdperken. Bewonder de kunstwerken, ontdek de verschillende technieken en leer meer over de geschiedenis van keramiek. Het museum biedt ook een prachtige binnentuin waar je kunt ontspannen en genieten van de serene omgeving.

Natuurmuseum Fryslân

Het Natuurmuseum Fryslân is een educatief en interactief museum waar je de natuurlijke wereld kunt ontdekken. Verken de verschillende tentoonstellingen, leer meer over de flora en fauna van Friesland en neem deel aan interactieve activiteiten. Het museum is leuk voor alle leeftijden en biedt een unieke leerervaring.

Prinsentuin

De Prinsentuin is een prachtige stadstuin gelegen in het hart van Leeuwarden. Deze groene oase biedt rust en sereniteit te midden van de drukte van de stad. Maak een wandeling door de weelderige tuinen, bewonder de bloemen en geniet van de vredige sfeer. De Prinsentuin is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Waag

De Waag is een prachtig historisch gebouw dat dateert uit de 16e eeuw. Vroeger werd het gebruikt als een weeghuis, maar tegenwoordig herbergt het verschillende culturele instellingen en horecagelegenheden. Bewonder de karakteristieke architectuur en geniet van een hapje en een drankje op het terras.

Bezienswaardigheden rondom Leeuwarden

Naast de bezienswaardigheden in de stad zelf, zijn er ook enkele attracties in de omgeving van Leeuwarden die de moeite waard zijn om te verkennen tijdens je vaaravontuur.

Kameleondorp in Terherne

Voor liefhebbers van de bekende jeugdboekenserie “De Kameleon” is een bezoek aan het Kameleondorp in Terherne een must. Beleef avonturen zoals Hielke en Sietse Klinkhamer in dit interactieve themapark. Verken het dorp, vaar met een Kameleon-boot en geniet van de nostalgische sfeer.

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker

Op korte afstand van Leeuwarden vind je het oudste nog werkende planetarium ter wereld, het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Stap binnen in dit bijzondere gebouw en bewonder het mechanische model van ons zonnestelsel, dat nog steeds nauwkeurig de bewegingen van de planeten volgt. Leer meer over astronomie en ontdek de fascinerende wereld van het universum.

Nationaal Park De Alde Feanen

Op korte afstand van Leeuwarden bevindt zich het Nationaal Park De Alde Feanen. Dit prachtige natuurgebied bestaat uit meren, rietlanden, moerassen en weelderige bossen. Huur een kano of boot en verken de waterwegen, spot zeldzame vogels en geniet van de serene natuur. Het park biedt een ongerepte omgeving en is perfect voor natuurliefhebbers.

Woudagemaal in Lemmer

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit indrukwekkende bouwwerk is een meesterwerk van techniek en een bezoek waard om meer te leren over de Nederlandse strijd tegen het water. Bewonder de imposante machinerie en ontdek de geschiedenis van het gemaal.

Bekijk ook onze andere pagina’s met vaargebieden in de provincie Fryslân.

Logo cutout

Over vaartuighuren.nl

Op dit platform vind je een breed aanbod van vaartuigen in heel Nederland. De inspiratiebron voor een leuke dag op het water; van ontspannen varen tot spectaculaire watersport.

Meer informatie

Informatie voor verhuurders

Vaartuighuren.nl is opgezet als een advertentieplatform voor verhuurders van vaartuigen in heel Nederland. Ons platform heeft een unieke zoekfunctie met interactieve kaart en vergroot de vindbaarheid van uw aanbod!

Adverteren op vaartuighuren.nl