<link rel='stylesheet' id='wp-block-library-css' href='https://vaartuighuren.nl/wp-includes/css/dist/block-library/style.min.css?ver=2615791fc62c66b5ffe9af55af09b293' media='all' />

Inloggen

Breed aanbod vaartuigen in heel Nederland
Unieke zoekfunctie met interactieve kaart
Genieten van waterrijke steden en natuur

Ontdek de vaarmogelijkheden in Friesland: Verken de waterwegen van het Friese merengebied

Friesland is een paradijs voor watersportliefhebbers. Met zijn uitgestrekte meren, kanalen en waterwegen biedt deze provincie eindeloze mogelijkheden om te varen en te genieten van de prachtige natuur.

Elfstedenroute
De Elfstedenroute is wereldberoemd vanwege de beroemde Elfstedentocht, een schaatstocht die plaatsvindt wanneer de kanalen en meren bevroren zijn. Maar ook tijdens de zomermaanden is de Elfstedenroute een fantastische vaarroute. Bezoek historische steden zoals Leeuwarden, Sneek, Dokkum en Sloten en ontdek de rijke geschiedenis en cultuur van Friesland.

Akkrum Rak
Het Akkrum Rak is een kanaal gelegen bij het dorp Akkrum. Het biedt toegang tot het Sneekermeer en andere omliggende waterwegen.

Aldhôf
De Aldhôf is een waterweg gelegen in de buurt van Sneek. Het biedt toegang tot verschillende vaarroutes en is onderdeel van de Sneekweek, een bekend zeilevenement.

Aldegeaster Brekken
De Aldegeaster Brekken is een groot meer gelegen in de buurt van Sint Nicolaasga. Het biedt uitgebreide vaarmogelijkheden en is populair onder watersporters.

Arumer Feart
De Arumer Feart is een kanaal dat loopt van Arum tot aan Harlingen. Het biedt een vaarroute tussen deze plaatsen en is onderdeel van de Elfstedentocht.

Bergumermeer
Het Bergumermeer is een populaire bestemming voor watersporters vanwege de uitstekende zeil- en surfmogelijkheden. Het meer is omgeven door prachtige natuur en biedt verschillende jachthavens en stranden waar je kunt aanleggen en ontspannen.

Bonkevaart
De Bonkevaart is een kanaal gelegen in Leeuwarden. Het is vooral bekend vanwege de Elfstedentocht, waarbij de schaatsers op dit kanaal finishen.

Braandemeer
Het Braandemeer is een meer gelegen in de buurt van Langweer. Het is onderdeel van het merengebied in Zuidwest-Friesland en biedt mooie vaarmogelijkheden.

Brekken
De Brekken is een meer gelegen in de buurt van Lemmer. Het is een geliefd vaargebied met diverse eilanden en mogelijkheden om te zeilen en te varen.

Burgumer Mar
De Burgumer Mar is een groot meer gelegen bij het dorp Burgum. Het is een populaire bestemming voor watersporters en biedt diverse vaarroutes.

Deelen
De Deelen is een uniek veengebied met smalle vaarten en uitgestrekte plassen. Het is een rustig vaargebied waar je kunt genieten van de serene omgeving en het rijke vogelleven.

Dokkumer Ee
De Dokkumer Ee is een kanaal dat de stad Leeuwarden verbindt met het Lauwersmeer. Het kanaal biedt prachtige landschappen en diverse aanlegplaatsen. Vaar langs schilderachtige dorpjes en geniet van de rust van dit vaargebied.

Dokkumer Grutdjip
Het Dokkumer Grutdjip verbindt de stad Dokkum met de Waddenzee. Het Dokkumer Grutdjip is een historisch kanaal met een rijke geschiedenis en biedt een prachtige vaarroute door het Friese landschap. Het Dokkumer Grutdjip is onderdeel van de Elfstedentocht.

Et Wiede
Het Wiede is een groot meer gelegen in de buurt van Wolvega. Het biedt uitgebreide vaarmogelijkheden en is onderdeel van Nationaal Park De Weerribben.

Fluessen
De Fluessen is een groot meer dat verbonden is met het Heegermeer. Het biedt uitgestrekte wateren en prachtige uitzichten. Zeilliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

Geau
De Geau is een waterweg gelegen bij Grou. Het biedt toegang tot het Pikmeer en andere omliggende waterwegen.

Goëngarijpsterpoelen
De Goëngarijpsterpoelen is een gebied met meerdere meren en kanalen, omgeven door groene weilanden en pittoreske dorpjes. Vaar door de kronkelende waterwegen en geniet van de rust en stilte van dit idyllische vaargebied.

Groote Brekken / Grutte Brekken
Het Groote Brekken is een groot meer ten zuidwesten van Lemmer. Het biedt volop mogelijkheden voor zeilen, varen en watersporten. Verken de open wateren en vaar langs de uitgestrekte oevers van dit prachtige meer.

Groote Gaastmeer
Het Groote Gaastmeer is een groot meer gelegen in de buurt van Gaastmeer. Het biedt uitstekende vaarmogelijkheden en is populair onder watersporters.

Groote Wielen
De Groote Wielen is een natuurlijk meer dat ligt tussen Leeuwarden en Tytsjerk. Het biedt mogelijkheden voor diverse watersportactiviteiten, waaronder varen en zeilen.

Grutte Krite
Grutte Krite is een kanaal gelegen in de buurt van Woudsend. Het biedt toegang tot het Slotermeer en andere vaarroutes.

Heegermeer
Het Heegermeer, ook wel bekend als het Hegermeer, is een van de bekendste meren van Friesland. Het staat bekend om zijn mooie zeilomstandigheden en gezellige havens. Vaar over het Heegermeer en geniet van de levendige sfeer in plaatsen zoals Heeg en Woudsend.

Hoarse
De Hoarse is een waterweg gelegen bij Sneek. Het biedt toegang tot het Sneekermeer en andere vaarroutes.

Holken
De Holken zijn kleine meren in de buurt van de plaats Earnewâld. Ze staan bekend om hun rustige wateren en zijn perfect voor een ontspannen vaartocht.

Idskenhuistermeer
Het Idskenhuistermeer is een rustig meer dat wordt gekenmerkt door zijn mooie natuur en stilte. Hier kun je genieten van een ontspannen vaartocht en de prachtige omgeving in je opnemen.

IJsselmeer
Hoewel het IJsselmeer formeel geen deel uitmaakt van Friesland, is het een belangrijk vaargebied dat gemakkelijk vanuit Friesland te bereiken is. Met zijn open wateren en uitgestrekte kustlijn biedt het IJsselmeer uitstekende zeilmogelijkheden. Bezoek pittoreske havens zoals Makkum, Hindeloopen en Stavoren en geniet van het spectaculaire uitzicht over het meer.

It Nau
It Nau is een waterweg gelegen bij Earnewâld. Het biedt toegang tot het Pikmeer en andere vaarroutes.

It Wiid
It Wiid is een groot meer gelegen in de buurt van Eernewoude (Earnewâld). Het is een populaire bestemming voor watersportactiviteiten en biedt diverse vaarmogelijkheden.

Koevordermeer
Het Koevordermeer is een rustig en idyllisch meer in het zuidoosten van Friesland. Het staat bekend om zijn heldere water en prachtige natuur. Vaar langs rietkragen en moerassen en geniet van de serene sfeer van dit vaargebied.

Kûfurd
De Kûfurd is een meer gelegen in de buurt van Heeg. Het is een populaire bestemming voor watersportactiviteiten, zoals zeilen en windsurfen.

Langweerderwielen
De Langweerderwielen is een prachtig meer dat wordt omgeven door groene bossen en weidse weilanden. Het is een uitstekend vaargebied voor zowel ontspanning als watersportactiviteiten. Ontdek de rustige wateren en geniet van de serene schoonheid van dit gebied.

Langweerder Vaart
De Langweerder Vaart is een kanaal dat loopt van Sneek tot aan Langweer. Het biedt een vaarroute tussen deze plaatsen en is onderdeel van de Elfstedentocht.

Lauwers
De Lauwers is een nationaal park dat de grens vormt tussen Friesland en Groningen. Het Lauwersmeer is een prachtig vaargebied waar je kunt genieten van ongerepte natuur, vogels en een gevoel van sereniteit.

Leeuwardervaart
De Leeuwardervaart is een kanaal dat loopt van Leeuwarden tot aan Harlingen. Het biedt een vaarroute tussen deze steden en is onderdeel van de Elfstedentocht.

Linde
De Linde stroomt door het zuidwestelijke deel van de provincie. Het is een prachtige vaarweg die de plaatsen Oosterwolde, Wolvega en Steenwijk met elkaar verbindt. De Linde biedt een rustige en schilderachtige vaarroute door het Friese landschap, omgeven door groene weilanden en pittoreske dorpjes. Het is een populaire bestemming voor pleziervaart en biedt mogelijkheden voor zowel dagtochten als langere vaartochten. Tijdens een vaartocht over De Linde kun je genieten van de serene omgeving en het natuurschoon dat Friesland te bieden heeft.

Luts
De Luts is een idyllische vaarroute in Zuidwest-Friesland. Deze smalle waterweg kronkelt zich een weg door het prachtige landschap van het Gaasterland. Vaar door de charmante dorpjes Balk en Oudemirdum en bewonder de groene bossen, weilanden en historische landgoederen.

Middelseeroute
De Middelseeroute is een historische vaarweg die vroeger de verbinding vormde tussen de Friese meren en de stad Sneek. Tegenwoordig is het een populaire route voor plezierjachten. Geniet van de rustige kanalen, de weidse uitzichten en de gezellige sfeer van de omliggende dorpjes.

Moark
De Moark is een kanaal dat loopt van Earnewâld tot aan het Bergumermeer. Het biedt een vaarroute tussen deze waterwegen en passeert verschillende dorpen en natuurgebieden.

Morra
De Morra is een vaarweg in Zuidwest-Friesland en verbindt de Fluessen met het IJsselmeer. Het is een populaire route voor zeilliefhebbers en biedt prachtige uitzichten op het Friese landschap.

Nationaal Park De Alde Feanen
Het Nationaal Park De Alde Feanen is een adembenemend vaargebied in het hart van Friesland. Het bestaat uit een labyrint van meren, moerassen, rietvelden en smalle slootjes. Verken de kronkelende waterwegen, observeer de rijke flora en fauna en geniet van de rust en stilte van dit prachtige natuurgebied.

Nije Wjittering
Nije Wjittering is een kanaal gelegen in de buurt van Gorredijk. Het biedt toegang tot de rivier de Boorne en andere vaarroutes.

Noorder Stadsgracht
De Noorder Stadsgracht is een kanaal gelegen in Leeuwarden. Het biedt een vaarroute door de binnenstad van Leeuwarden.

Oarden
De Oarden is een waterweg gelegen in de buurt van Sneek. Het biedt toegang tot het Sneekermeer en andere vaarroutes.

Oranjekanaal
Het Oranjekanaal is een kanaal dat door Friesland stroomt en verschillende plaatsen met elkaar verbindt. Het biedt een rustige vaarroute met prachtige natuurlijke omgevingen.

Pikmeer
Het Pikmeer is een geliefd vaarwater in de buurt van het gezellige watersportdorp Grou. Het is omgeven door prachtige natuur en biedt diverse aanlegplaatsen waar je kunt genieten van de omgeving en de lokale gastvrijheid.

Prinses Margrietkanaal
Het Prinses Margrietkanaal is een belangrijk kanaal dat door Friesland loopt en de verbinding vormt tussen het IJsselmeer en de Friese meren. Het is een druk bevaren vaarroute en biedt de mogelijkheid om verschillende meren en kanalen te verkennen.

Prinses Margrietmeer
Het Prinses Margrietmeer is een groot meer in het zuidwesten van Friesland en biedt uitgestrekte wateroppervlakten en diverse eilanden. Het meer is een geliefde bestemming voor zeilers, windsurfers en motorbootliefhebbers.

Ryd
De Ryd is een waterweg gelegen in de buurt van IJlst. Het biedt toegang tot het Sneekermeer en andere vaarroutes.

Scheene
De Scheene is een rivier die loopt van de Tjonger bij Wolvega tot aan het Tjeukemeer. Het biedt vaarmogelijkheden in een landelijk en natuurlijk gebied.

Slotermeer
Het Slotermeer is een groot en diep meer in het zuidwesten van Friesland. Het is een paradijs voor zeilliefhebbers en biedt ook volop ruimte voor andere watersporten.

Sneekermeer
Het Sneekermeer is een van de bekendste meren in Friesland en een favoriete plek voor watersporters. Met zijn uitgestrekte wateroppervlak en vele eilanden biedt het meer volop mogelijkheden om te zeilen, te waterskiën, te kanoën of gewoon te genieten van een ontspannen vaartocht. Bezoek het gezellige watersportdorp Sneek en geniet van de levendige sfeer rondom het meer.

Sneekvaart
De Sneekvaart is een belangrijk kanaal dat Sneek verbindt met andere vaarwegen in Friesland. Het kanaal biedt een mooie vaarroute en is ideaal voor wie de gezellige stad Sneek wil verkennen.

Swarte Brekken
De Swarte Brekken is een meer gelegen in de buurt van Lemmer. Het biedt mogelijkheden voor diverse watersportactiviteiten.

Terkaplester Puollen
Terkaplester Puollen is een watergebied gelegen bij Terkaple. Het biedt rustige vaarmogelijkheden in een landelijke omgeving.

Tjeukemeer
Het Tjeukemeer is een groot en veelzijdig meer dat wordt gekenmerkt door zijn gevarieerde landschap en uitgestrekte wateroppervlakte. Het is een paradijs voor watersporters en biedt volop mogelijkheden om te zeilen, varen en genieten van de natuur.

Tjonger of Kuunder
De Tjonger is een kronkelende rivier die door Zuidoost-Friesland stroomt, van Appelscha tot aan het IJsselmeer. Het is een prachtige vaarroute omgeven door groene weilanden en mooie natuur.

Van Harinxmakanaal
Het Van Harinxmakanaal is een kanaal dat de stad Leeuwarden verbindt met het IJsselmeer. Het is een drukbevaren route en biedt diverse aanlegplaatsen en mogelijkheden om de stad Leeuwarden te verkennen.

Waddenzee
De Waddenzee, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is een uniek en dynamisch natuurgebied dat zich uitstrekt langs de kust van Friesland. Hoewel de Waddenzee bekend staat om zijn droogvallende zandbanken en het rijke vogelleven, is het ook een fascinerend vaargebied. Met een zeilboot of motorboot kun je de Waddenzee verkennen en de prachtige eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog bereiken. Laat je betoveren door de ruige schoonheid van dit bijzondere gebied en ervaar de rust en sereniteit van de Wadden.

Wijde Ee
De Wijde Ee is een klein, maar prachtig meer in de buurt van het pittoreske dorp Earnewâld. Het is een favoriete bestemming voor zeilers en biedt een unieke vaarervaring door smalle kanalen en over open water.

Wijmerts of Bolswarderzeiilvaart
De Wijmerts of Bolswarderzeiilvaart is een kanaal gelegen in de buurt van Bolsward. Het biedt een vaarroute tussen Bolsward en het Slotermeer.

Witte en Zwarte Brekken
De Witte en Zwarte Brekken zijn twee kleine meren die samen een prachtig vaargebied vormen. Ze liggen in de buurt van Lemmer en bieden een schilderachtige omgeving om te verkennen.

Woudaap
Het Woudaap is een klein meer in de buurt van Eernewoude. Het is een rustig en vredig gebied, perfect voor een ontspannen vaartocht.

Zandmeer
Het Zandmeer is een klein meer in de buurt van Joure. Het biedt rustige wateren en een prachtig uitzicht op de omliggende natuur.

Zevenwoudenmeer
Het Zevenwoudenmeer is een uitgestrekt meer in het zuidwesten van Friesland. Het biedt ruime vaarwegen en een prachtig landschap om van te genieten.

Zijlroede
De Zijlroede is een kanaal dat het Sneekermeer verbindt met het Prinses Margrietkanaal. Het is een populaire vaarroute met diverse recreatiemogelijkheden.

Zuidlaardermeer
Het Zuidlaardermeer ligt op de grens van Friesland en Groningen. Het is een groot en diep meer dat uitnodigt tot zeilen, varen en andere watersportactiviteiten.

Zwette
De Zwette is een kanaal dat Leeuwarden verbindt met Sneek. Het kanaal biedt een mooie vaarroute door het Friese platteland en langs pittoreske dorpjes.

Bootverhuur in Friesland
Voor wie graag wil genieten van een vaaravontuur in Friesland, zijn er verschillende mogelijkheden om een boot of ander vaartuig te huren. Er zijn diverse jachthavens, watersportcentra en verhuurbedrijven die boten en andere vaartuigen aanbieden voor verhuur. Of je nu op zoek bent naar een motorboot, zeilboot, kano, supboard of een ander type vaartuig, er is voor elk wat wils. Neem contact op met lokale verhuurbedrijven om meer informatie te krijgen over de beschikbare opties, prijzen en voorwaarden.

Plaatsen
Naast de natuurlijke schoonheid heeft Friesland ook een schat aan historische steden die de moeite waard zijn om te verkennen. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, biedt een mix van oude charme en moderne levendigheid. Bewonder de historische architectuur, bezoek interessante musea en geniet van de bruisende sfeer van deze stad. Andere historische steden, zoals Sneek, Franeker, Harlingen en Sloten, bieden ook een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed.

Tijdens een vaartocht door Friesland zul je ook talloze pittoreske dorpen tegenkomen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk aan charmante plaatsen zoals Akkrum, Balk, Earnewâld, Grou, Hindeloopen, Lemmer, Makkum, Sneek en vele anderen. Deze dorpen stralen een authentieke sfeer uit en bieden vaak gezellige havens, waar je kunt aanleggen en de lokale gastvrijheid kunt ervaren. Breng een bezoek aan de historische grachten, bewonder de karakteristieke panden en geniet van de gezelligheid in de lokale cafés en restaurants.

Hieronder een overzicht van verschillende plaatsen in Friesland met mogelijkheden om te varen.

 • Akkrum
 • Aldtsjerk
 • Allingawier
 • Anjum
 • Appelscha
 • Bakkeveen
 • Balk
 • Burdaard
 • Burgum
 • Bolsward
 • Boornbergum
 • Broek
 • De Knipe
 • De Veenhoop
 • De Westereen
 • De Wilgen
 • Delfstrahuizen
 • Dokkum
 • Dokkumer Nieuwe Zijlen
 • Drachten
 • Earnewâld
 • Echtenerbrug
 • Elahuizen
 • Feanwalden
 • Feanwâldsterwâl
 • Formerum
 • Franeker
 • Gaastermeer
 • Gaastmeer
 • Galamadammen
 • Garijp
 • Gerkesklooster
 • Grou
 • Harlingen
 • Heeg
 • Heerenveen
 • Hemelum
 • Herbayum
 • Hindeloopen
 • Hitzum
 • Hollum
 • Idskenhuizen
 • Idzega
 • IJlst
 • Indijk
 • Jirnsum
 • Joure
 • Kimswerd
 • Kollum
 • Kollumerpomp
 • Koudum
 • Langelille
 • Langweer
 • Lauwersoog
 • Leeuwarden / Ljouwert
 • Lemmer
 • Loënga
 • Makkum
 • Mantgum
 • Menaldum
 • Midlum
 • Midsland
 • Mirns
 • Moddergat
 • Molkwerum
 • Munnekeburen
 • Nes (Dongeradeel)
 • Nes (Heerenveen)
 • Nieuwebrug
 • Nij Beets
 • Nijemirdum
 • Offingawier
 • Oldeholtpade
 • Oosterend
 • Oosterlittens
 • Oosterzee
 • Oosthen
 • Oostmahorn
 • Opende
 • Oppenhuizen
 • Oudega (De Friese Meren)
 • Oudega (Súdwest-Fryslân)
 • Oudehaske
 • Parrega
 • Pingjum
 • Peppenwier
 • Raerd
 • Reahûs
 • Reduzum
 • Rijs
 • Rottevalle
 • Ruigahuizen
 • Ryptsjerk
 • Scharnegoutum
 • Scharsterbrug
 • Schiermonnikoog
 • Scherpenzeel
 • Sint Annaparochie
 • Sint Nicolaasga
 • Sloten
 • Spanga
 • Sneek
 • Stavoren
 • Stiens
 • Sumar
 • Terherne
 • Terkaple
 • Teroele
 • Terschelling
 • Tzum
 • Uitwelleringa
 • Vlieland
 • Warten / Wartena
 • Weidum
 • Wergea
 • Westergeest
 • Westhem
 • West-Terschelling
 • Wijckel
 • Wirdum
 • Wolsum
 • Wolvega
 • Workum
 • Woudsend
 • Wytgaard
 • Wûnseradiel

Klik hier voor alle aanbieders in Friesland.
Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van Nederland.

Logo cutout

Over vaartuighuren.nl

Op dit platform vind je een breed aanbod van vaartuigen in heel Nederland. De inspiratiebron voor een leuke dag op het water; van ontspannen varen tot spectaculaire watersport.

Meer informatie

Informatie voor verhuurders

Vaartuighuren.nl is opgezet als een advertentieplatform voor verhuurders van vaartuigen in heel Nederland. Ons platform heeft een unieke zoekfunctie met interactieve kaart en vergroot de vindbaarheid van uw aanbod!

Adverteren op vaartuighuren.nl