<link rel='stylesheet' id='wp-block-library-css' href='https://vaartuighuren.nl/wp-includes/css/dist/block-library/style.min.css?ver=1f02699ada1736675012182e95100451' media='all' />

Inloggen

Breed aanbod vaartuigen in heel Nederland
Unieke zoekfunctie met interactieve kaart
Genieten van waterrijke steden en natuur

Een motorboot is een vaartuig dat wordt aangedreven door een motor in plaats van door zeilen of spierkracht. Motorboten worden vaak gebruikt voor verschillende activiteiten op het water, zoals vissen, waterskiën, toeren en vervoer van goederen en personen. Ze kunnen variëren in grootte van kleine boten voor slechts enkele passagiers tot grote schepen met meerdere dekken en cabines voor tientallen passagiers.

Er zijn verschillende soorten motorboten, waaronder kruisers, speedboten, pontons en jachten. Motorboten zijn er in verschillende afmetingen. De keuze voor een bepaald type motorboot hangt af van de beoogde activiteiten op het water, de persoonlijke voorkeur en de wet- en regelgeving. Iemand vanaf 12 jaar mag een kleine motorboot, tot maximaal 13 kilometer per uur, besturen. Voor het besturen van een snellere motorboot, tot maximaal 20 kilometer per uur, is de minimale leeftijd 16 jaar. Als de boot sneller kan, dan wordt gesproken over een snelle motorboot, hieronder vallen ook jetski’s en andere typen waterscooters. Voor snelle motorboten is de minimum leeftijd 18 jaar en is een Klein Vaarbewijs (KVB) verplicht. Tevens moeten er onder andere reddingvesten voor alle opvarenden en een brandblusser aan boord zijn.

Het starten van een motorboot is afhankelijk van het type motor. Een buitenboordmotor moet vaak worden gestart door te trekken aan het startkoord. Op buitenboordmotoren zit meestal een gashendel, welke tegen de klok in moet worden gedraaid om gas te geven. Een andere wijze om een motorboot te starten is door het indrukken van de startknop. Veelal zijn de motoren van een boot voorzien van een dodemanskoord, dit is een vereiste bij een snelle motorboot. De motor kan pas worden gestart als het dodemanskoord is aangesloten. Door de in de boot gemonteerde gashendel naar voren te doen wordt gas gegeven, naar achteren trekken is gas terug nemen.

Kleine boten hebben vaak een helmstok om het roerblad te draaien en hierdoor te sturen. Als de helmstok naar rechts wordt bewogen, gaat de boot naar links. Grotere boten hebben meestal een stuurwiel, waarbij naar links sturen de boot ook naar links gaat. Sommige boten hebben een boegschroef en een hekschroef. Deze worden gebruikt bij het manoeuvreren, zoals het wegvaren, het passeren van sluizen en het afmeren. Een boegschroef is een extra schroef die aan de voorkant van de boot zit en waarmee de voorkant van de boot makkelijk naar links en rechts kan worden bewogen. Een hekschroef is een extra schroef aan de achterkant van de boot waarmee de achterkant makkelijk naar links en rechts kan worden bewogen.

De meeste buitenboordmotoren draaien op benzine. Voor motorboten op diesel is schonere dieselolie te gebruiken. Dit is in sommige kustgebieden zoals de Noordzee verplicht. Er komen steeds meer elektrische vaartuigen op het water. Lees hier meer over op onze pagina Elektrisch varen.

Het verbruik van een motorboot is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de boot, het gewicht, de motor en de vaarstijl. Voor alle type motoren geldt om brandstof te besparen slim gasgeven verstandig is door het toerenaantal langzaam op te bouwen, en niet meteen vol gas te geven. Zorg bij het varen ook zoveel mogelijk voor een constante snelheid. Het regelmatig sneller en langzamer varen zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Bij kleinere boten is het ook verstandig om de spullen en personen aan boord slim te verdelen. Het is minder efficiënt voor het brandstofverbruik als iedereen aan één kant gaat zitten.

Vraag de verhuurder van de boot voor verdere adviezen.

Klik hier voor alle aanbieders in de categorie Motorboot.

Klik hier voor meer informatie over andere soorten vaartuigen.

Logo cutout

Over vaartuighuren.nl

Op dit platform vind je een breed aanbod van vaartuigen in heel Nederland. De inspiratiebron voor een leuke dag op het water; van ontspannen varen tot spectaculaire watersport.

Meer informatie

Informatie voor verhuurders

Vaartuighuren.nl is opgezet als een advertentieplatform voor verhuurders van vaartuigen in heel Nederland. Ons platform heeft een unieke zoekfunctie met interactieve kaart en vergroot de vindbaarheid van uw aanbod!

Adverteren op vaartuighuren.nl