<link rel='stylesheet' id='wp-block-library-css' href='https://vaartuighuren.nl/wp-includes/css/dist/block-library/style.min.css?ver=2615791fc62c66b5ffe9af55af09b293' media='all' />

Inloggen

Breed aanbod vaartuigen in heel Nederland
Unieke zoekfunctie met interactieve kaart
Genieten van waterrijke steden en natuur

Zeilen is erg populair in Nederland. Er zijn prachtige zeiltochten te boeken onder begeleiding van een ervaren schipper. Zeilervaring is hierbij niet nodig. Je kunt ontspannen meevaren of zelf actief meehelpen. De schipper laat je de mooiste routes en bezienswaardigheden zien tijdens een dag zeiltocht, weekend zeilen of zeilvakantie.

Zeilen is de techniek van voortbeweging door de wind over het water. Je kunt een zeilcursus volgen om zelf te leren zeilen, meestal in een open zeilboot. Er zijn 2 soorten open zeilboten, de kielboten en de zwaardboten met ophaalbare kiel. De Polyvalk is een veelgebruikte open zeilboot van ruim 6 meter lang. Het is een sportieve en stabiele kielboot waarin je snel kunt leren zeilen. Er worden ook zeilcursussen gegeven in een grotere kajuitboot. Kajuitzeiljachten hebben een verblijfplaats aan boord van de boot.

Zeilen kan ook op zeilschip met 2 of 3 rompen, een catamaran of trimaran. Op een catamaran zit je hoger, wat verder van het water af. Met een trimaran kan je sneller varen en deze kan scheef gaan. Deze zogenaamde multihills zijn stabiele zeilschepen met minder diepgang dan een monohill.

Een platbodem is een zeilschip met een platte onderkant en zijzwaarden. Deze grotere zeilschepen waren van oorsprong voor het vervoeren van vracht, maar tegenwoordig worden platbodems regelmatig gebruikt voor vaarvakanties. Een skûtsje, Fries voor schuitje, is een tjalkachtig schip gebouwd voor het vervoer van vracht onder zeil. Skûtsjesilen is erg geliefd in Friesland, maar kan op meerdere plaatsen in Nederland.

In Nederland is in principe geen vaarbewijs nodig om te zeilen, tenzij het zeiljacht langer is dan 15 meter of sneller kan varen dan 20 km/uur. In dat geval is een groot vaarbewijs (vaarbewijs 2) nodig. Voor zeilen op de binnenwateren heb je dus in de meeste gevallen geen vaarbewijs nodig. Echter, het is wel belangrijk dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt om veilig te kunnen zeilen.

Klik hier voor alle aanbieders in de categorie Zeilen.

Klik hier voor meer informatie over andere soorten vaartuigen.

Logo cutout

Over vaartuighuren.nl

Op dit platform vind je een breed aanbod van vaartuigen in heel Nederland. De inspiratiebron voor een leuke dag op het water; van ontspannen varen tot spectaculaire watersport.

Meer informatie

Informatie voor verhuurders

Vaartuighuren.nl is opgezet als een advertentieplatform voor verhuurders van vaartuigen in heel Nederland. Ons platform heeft een unieke zoekfunctie met interactieve kaart en vergroot de vindbaarheid van uw aanbod!

Adverteren op vaartuighuren.nl